Jak se naučit cizím jazykům?

Nalezeno: 7
Ať jste začátečník nebo pokročilý, vždy můžete kromě navštěvování jazykového kurzu učinit kroky, které vám znalost cizího jazyka pomohou dále zdokonalit. S využitím zkušeností učitelů i studentů uvádíme několik užitečných tipů a rad.
Zvolte si správný přístup. Existuje bezpočet různých učebních stylů a přístupů ke studiu, například vyučování ve třídách, samostudium či kurzy po telefonu, intenzivní kurzy v zahraničí, virtuální výuka a další. Namíchejte si vlastní směs.
Lidé, kteří ovládají několik jazyků, jsou vnímáni s jakousi aureolou geniality. Multi- lingualita (mnohojazyčnost) však není jen výsadou akademiků a studovaných lingvistů - také řada evropských celebrit se může chlubit znalostí několika cizích řečí. Vezměme si například fotbal, sport, který nebývá spojován právě s jazykovou obratností. Přesto je plný hráčů, kteří jsou schopni se jasně a plynule dorozumět několika jazyky.
Učení se novému jazyku - stejně jako učení se hudbě - vyžaduje určitou snahu, která se ovšem nesmírně vyplatí a rozhodně stojí za to. Dlouhá pouť učení může být stejně příjemná jako její cíl, což vám potvrdí každý, kdo se touto cestou kdy vydal.
Někteří lidé se jazyku učí čistě z praktických důvodů. „Francouzsky jsem se naučil pouze kvůli své profesi a proto, abych se dorozuměl s obyvateli státu, v němž právě žiji,“ vysvětluje Angel, bulharský informatik, který žije v Belgii.
Lidé, kteří se na cestu poznání cizího jazyka ještě nevydali, mohou cítit určité obavy či znepokojení, asi jako když se neplavec dívá na moře. Studium jazyků je ovšem procesu, kdy se člověk učí plavat, docela podobné - jakmile se do něj ponoříte, jde to překvapivě snadno.
Mnoho lidí od studia jazyka odrazuje pocit, že by jim trvalo věčnost zvládnout všechna ta slovíčka a gramatiku. Je nicméně prokázáno, že se správným přístupem a motivací se alespoň základy cizího jazyka dokáže naučit většina z nás.

© Evropská unie
Privacy Policy