2. Jak a kde se mohu naučit cizímu jazyku?

Zvolte si správný přístup. Existuje bezpočet různých učebních stylů a přístupů ke studiu, například vyučování ve třídách, samostudium či kurzy po telefonu, intenzivní kurzy v zahraničí, virtuální výuka a další. Namíchejte si vlastní směs.

Dobře vybírejte a vydržte. Najít jazykovou školu nepředstavuje na většině míst žádný problém - stačí zalistovat telefonním seznamem nebo se podívat na internet. Důležitější je však vybrat tu správnou. Rozhodně stojí za to školu navštívit a pohovořit s vyučujícím, než se přihlásíte do kurzu, vyhledat nezávislá hodnocení instituce a klidně se optat na doporučení svých přátel a známých.

Poslouchejte a sledujte. V dnešní době, kdy si díky satelitnímu, kabelovému či internetovému přenosu signálu můžete jednoduše spustit jakýkoliv požadovaný televizní či rádiový kanál, je velmi snadné najít informace, které vás zajímají, v jazyce, kterému se chcete naučit.

Síť jazyků. Internet představuje hlubokou studnici zdrojů pro studium jazyka, přičemž spousta učebních materiálů a pomůcek je k dispozici zdarma. Velmi jednoduše lze najít jazykové kurzy on-line, slovníky, vzdělávací hry, fóra, debatní místnosti, videa, poslechová cvičení, zkrácené verze děl, všeobecnou pomoc a podporu a další. Na internetu lze navíc dohledat obrovské množství autentického materiálu ve všech jazycích, například noviny a časopisy.

Jazykový tandem. Domluvte si konverzační výměnu s rodilým mluvčím, který se chce naučit váš mateřský jazyk. Tak oba získáte možnost prakticky jazyk procvičovat.

Staňte se členem jazykového klubu, které jsou oblíbené po celé Evropě - nejen kvůli studiu jazyků, ale i kvůli příležitosti k vytváření společenských kontaktů.

Kulturní prameny. S postupující jistotou v jazyce se začněte věnovat poznávání dané kultury skrze knihy, hudbu a filmy v originálním znění. Filmy na DVD se obvykle dají spustit - dabované nebo s titulky - v několika jazycích. Kromě toho se neustále rozšiřuje nabídka audioknih v různých jazycích, přičemž díla často předčítají slavní autoři či herci.

Přítel na dopisování je tradiční způsob, jak se zdokonalit v cizím jazyce, dozvědět se víc o dané společnosti a kultuře a získat nové přátele. V digitálním věku se internet stává mocným nástrojem komunikace, jenž boří jazykové i sociální bariéry.



© Evropská unie
Privacy Policy