6. Rovnýma nohama do toho!

Lidé, kteří se na cestu poznání cizího jazyka ještě nevydali, mohou cítit určité obavy či znepokojení, asi jako když se neplavec dívá na moře. Studium jazyků je ovšem procesu, kdy se člověk učí plavat, docela podobné - jakmile se do něj ponoříte, jde to překvapivě snadno.

Přestože lidé jakéhokoliv sociálního původu i vzdělání jsou schopní si cizí jazyk dobře osvojit, mnoho jich vnímá studium jazyka jako problém, který nejsou schopni překonat. I když v mnoha studentech mohou zájem o jazyky podnítit zapálení učitelé, často se už ve škole začíná formovat odpor k jejich učení, jelikož význam znalosti jazyků ještě člověk nedokáže plně docenit a známkované testy také nejsou nijak zvlášť příjemné. "Škola vás obvykle nevybaví na to, abyste byli schopni komunikovat," vybavuje si belgická administrativní pracovnice Caroline. "A špatná zkušenost ze školních lavic může vést k pozdější neochotě učit se jazykům."


Otázka správného načasování

Běžné životní nároky často představují významnou překážku. "Jsem pořád tak zaneprázdněný, že na pořádné studium prostě nemám čas," stěžuje si belgický grafik Reinald. Mnoho studentů však již přišlo na to, že udělat si čas je nakonec neuvěřitelně obohatí.

Mít jako mateřštinu jeden z hlavních světových jazyků může být rovněž velice demotivující. "Mluvíte-li anglicky, nic moc dalšího už nepotřebujete," připouští britský redaktor Neil. "Vaše úsilí vám však poskytne další požitek a umožní hlubší porozumění."

Někteří lidé se domnívají, že jsou na učení příliš staří. "V mém věku už je studium jazyka velice obtížné," potvrzuje Daniel, manažer, jemuž táhne na šedesátku. Miliony dospělých žáků však zjistily, že na to, aby s učením jazyka začaly, není nikdy pozdě.


Přebytečné titulky

V zářivém světě evropského stříbrného plátna najdeme mnoho hvězd, které hovoří více jazyky, mezi něž patří například francouzská herečka Juliette Binoche a herec stejné národnosti Jean Reno, britské herečky Charlotte Ramplingová a Vanessa Redgra- ve, španělské hvězdy Penelope Cruzová a Antonio Banderas, Švéd Max von Sydow nebo řecká herečka Irene Papasová.

"Měla jsem to štěstí, že mě rodiče vychovávali ve třech jazycích. Moje matka mluvila holandsky, otec italsky a ve škole jsem měla němčinu. V hostitelské zemi ale mluvím italsky," říká švýcarsko-italská herečka a modelka Michelle Hunzikerová.



© Evropská unie
Privacy Policy