3. O kom se mluví

Lidé, kteří ovládají několik jazyků, jsou vnímáni s jakousi aureolou geniality. Multi- lingualita (mnohojazyčnost) však není jen výsadou akademiků a studovaných lingvistů - také řada evropských celebrit se může chlubit znalostí několika cizích řečí. Vezměme si například fotbal, sport, který nebývá spojován právě s jazykovou obratností. Přesto je plný hráčů, kteří jsou schopni se jasně a plynule dorozumět několika jazyky.

Kupříkladu bývalý kapitán francouzského národního týmu a národní hrdina Zinedine Zidane mluví francouzsky, italsky, Španělsky, arabsky a berbersky. Slavný nizozemský útočník Ruud van Nistelrooy ovládá čtyři jazyky a jeho krajan, neméně úspěšný fotbalový trenér „Lucky“ Guus Hiddink dokonce pět. Populární bývalý anglický útočník a nyní televizní komentátor Gary Lineker prezentoval v době, kdy působil jako hráč v Barceloně, televizní analýzy ve španělštině. „Moc mě bavilo učit se španělsky a japonsky. Rvát se s novým jazykem může být velká legrace, navíc se hodně dozvíte i o jiných lidech a jejich motivacích," říká.

Kličkování s mobilitou

S ohledem na mezinárodní přesuny mají fotbaloví hráči dobrý důvod učit se cizím jazykům. „Z vlastní zkušenosti vím, že pokud jedete do cizí země, lidé vždycky ocení, když si dáte tu práci a naučíte se jejich řeč,“ poznamenává k tomu Švéd Sven-Goran Eriksson, bývalý trenér anglické reprezentace, jenž dnes vede mexický národní tým.

Ani na evropských tenisových kurtech není nouze o hráče, kteří podávají výborné výkony ve více jazycích a nedělá jim problém „vrátit míček v jiném jazyce".

K těm patří reprezentantky Belgie Kim Clijstersová a Justine Heninová, švýcarská legenda Roger Federer či Ruska Jelena Dementěvová.

I v mnoha dalších sportovních odvětvích se najdou zástupci, kteří hovoří více jazyky. „Přestože jsem především atletka, znalost cizích jazyků dodala mojí kariéře nový rozměr. Při závodech na evropském kontinentu často využívám francouzštinu a němčinu,“ tvrdí britská maratonská běžkyně Paula Radcliffeová.



© Evropská unie
Privacy Policy